Sko vejledning


1. Være brede ud for tæerne.

Tæernes grundled skal have mulighed for at kunne strække. Ikke spidse sko!


2. Have en høj tåkappe.

Især når du har hammertæer, skal man være opmærksom på dette!


3. Være lang og bred nok.

Sko skal prøves stående, da foden bliver ca. 1,5 cm længere og 1 cm breddere ved belastning.

Vigtigt, at skoene er lang nok, da tæerne ellers vil støde på skosnuden. Reaktionen fra tæerne vil ofte være at forkorte tæer, dermed hammertæer.


4. Slutte tæt om foden.

Sko skal sidde fast på foden, da foden ellers vil køre rundt i skoen, med tryk, pres og friktion som resultat.


5. Skal være med snøre eller velcro, der kan holde foden fast.

Det er vigtigt, at skoen sidder fast på foden, ellers vil foden glide frem i skoen. Når der er tale om løst-siddende fodtøj, vil det automatisk resultere i, at du bruger tæerne til at få fodtøjet med. Dermed anbefaler vi, at du køber fodtøj med enten snøre eller velcro, da det holder foden fast.

 

6. Have fast hælkappe, der ikke må genere ankelknuderne.

Den faste hælkappe skal kunne holde hælen, så den ikke for let går i åbenfodvinkel i hælen.  Man ser ofte bløde hælkapper, der efter få uger er trådt i stykker, især ved patient med åben eller lukket fodvinkel.


7. Have en hulning i hællejet, så foden ikke glider frem.

Hælballen holdes bedre samlet, hvis der er en god hulning i hællejet. Herved gives en bedre støddæmpning og friktionen nedsættes. Dermed undgår du at få hård hud eller revner i hælen. 


8. Have lav hæl, max 3 cm.

Det er nødvendigt med en lille hælforhøjelse i forhold til forfoden for at kunne stødabsorbere ved hælisæt (sætte hælen først ved gågang). Hvis hælforhøjelsen er over 3 cm, ændres belastningsforholdet i foden. Dvs. forfodens belastning øges, hvilket kan give forfodssmerter samt achillessenen kan blive forkortet.


9. Have en blød, bøjlig og ikke for tynd sål.

Vigtigt med en blød indersål, hvis der er hammertæer eller plat forfod. Skoen skal kunne bøje tæernes grundled, så der er en flydende gangafvikling. Derudover skal ydersålen absorbere de hårde stød fra fortorvet og asfalt uden at forhindre fodens bevægelighed. 


10. Købes sidst på dagen og prøves stående.

Fødderne er ofte trætte og ømme efter en lang arbejdsdag. Derfor vil de ændre sig i løbet af dagen. Foden vokser ca. 1,5 cm i længden og 1 cm i bredden, når man står op. Derfor anbefaler vi at købe sko sidst på dagen i stående position, da tilpasning af størrelsen er mest optimal. Her vil det være mest effektivt grundet fodens naturlige ændring hen ad dagen.