Fodvorter

Fodvorter er meget smitsomme og smitter ved berøring af fodvorten eller de celler der dagligt frigives. Det ses ofte, at man har først fået en fodvorte, smitter man sig slev og får flere fodvorter. Efter 6 mdr. er antallet af virus i fodvorten på sit højeste.

Kroppen vil normalt have bekæmpet fodvorten inden 2 år. Har man nedsat immunforsvar, vil vorten typisk leve længere, da det er kroppen selv, der bekæmper forvorterne, er det den enkelte krops immunforsvar, der er ansvarlig for bekæmpelsen. 

Fodvorter er ikke almindelige hos mindre børn, men risikoen for smitte stiger med alderen og topper mellem 12-20 år. Hos voksne mennesker ses fodvorter sjældnere.


Det er vigtigt at stoppe smittekæden. Derfor er det vigtigt at benytte badesandaler eller fodtøj på offentlige steder som sportshaller og svømmehaller.

Undgå at kradse i fodvorten, da der kan komme virus under neglene som senere kan smitte andet steds på kroppen.

Behandling er ikke 100% sikkerhed med fjernelsen af fodvorter. De har tilbøjlighed til at forsvinde spontant og inden for perioden på 2 år vil op til 50% forsvinde af sig selv.

Der kan købes håndkøbsproduktoer, der skal smøres på fodvorten, ligesom ma kan pensle med klar negelak eller bruge flydende plaster.


Vi kan også behjælpelig af fodvorter ved at skrabe hornlaget af eller benytte salicilsyre som hornopløsende stof.